Strona główna » Co sprzedawać w sklepiku szkolnym?

Co sprzedawać w sklepiku szkolnym?

Nie wiesz co sprzedawać w sklepiku szkolnym? Na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach z dnia 26 lipca  2016 r. została opracowana lista produktów, które można sprzedawać w sklepiku szkolnym. Wspomniane rozporządzenie aktualizuje bardzo restrykcyjne przepisy jakie zostały wprowadzone rok wcześniej.

Obecnie w sklepikach szkolnych można sprzedawać:
  • pieczywo, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego
  • pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego
  • sałatki i surówki
  • kanapki
  • zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe
  • produkty mleczne, takie jak: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów
  • inne
Wcześniejsze rozporządzenie znacznie ograniczało oferowany asortyment i wielu włąścicieli sklepików szkolnych nie wiedziało co sprzedawać. Teraz przepisy są znacznie bardziej złagodzone, jednak nadal istotne jest by sklepiki szkolne oferowały produkty zdrowe (jak np bezcukrowe lizaki Mniam Mniam).

W naszej hurtowni internetowej znajdziesz produkty dopuszczone do sprzedaży w sklepiku szkolnym. Jeśli masz pytania w związku z nasza ofertą - napisz do nas lub zadzwoń - chętnie podpowiemy co sprzedawać w sklepiku szkolnym.

Przejdź do strony głównej
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu